Verdund mest uitrijden eerst melden

Verdund mest uitrijden eerst melden
Boeren die gebruik willen maken van de mogelijkheid om met de sleepvoet mest verdund uit te rijden, moeten dit vooraf melden in 'mijnrvo'. Cumelabedrijven die met een sleepslang combinatie of een machine met sleepvoet bemester uitrijden, moeten dus zorgen dat hun klanten dit vooraf hebben uitgevoerd.

Zoals al gemeld in het artikel van vakblad Grondig over de mestregels moeten bedrijven die met de sleepvoet mest verdund uit (laten) rijden dit melden bij RVO. Sinds afgelopen week is de mogelijkheid beschikbaar en kan de melding worden gedaan. De melding is feitelijk een formaliteit, maar betekent wel dat elke klant dit voor het uitrijden van mest moet doen. De eerste klanten hebben dus nog tot 16 februari de tijd, wanneer het uitrijdseizoen voor drijfmest start. Hiervoor moet de grondgebruiker inloggen bij mijnrvo en daar naar het nieuwe hoofdstuk; mest waterverdund uitrijden gaan. Na het aanklikken moet de boer bevestigen dat hij uitrijdt volgens de nieuwe regels en de regels kent. Daarna is het een kwestie van vastleggen, maar dat moet ook bevestigd worden door een TAN code of een systeem van eHerkenning.

Dat kan nog problemen opleveren, omdat een deel van de veehouders dit werk aan de adviseurs overlaat. In dat geval zal de grondgebruiker de opdracht moeten geven om eenmalig deze melding te doen. Wie als loonwerker een machtiging van zijn klanten heeft zou het ook zelf kunnen doen. Voor alle cumelabedrijven die komend seizoen met een sleepvoet werken is het dus belangrijk om veehouders voor het werk start eenmalig deze melding te laten doen. Dit kan tot vlak voor het uitrijden, want de melder krijgt direct een mail met bevestiging die hij eventueel aan een controleur moet kunnen tonen.

Auteur: Toon van der Stok
« Terug naar het nieuwsoverzicht